Składniki:
Ciasto parzone:
- 180 g mąki
- 80 g margaryny
- 1/4 l wody
- 4-5 jajek
- sól
Krem waniliowy:
- 500 ml mleka
- 3 żółtka
- 80-100 g cukru
- 1/2 laski wanilii
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 30 g mąki pszennej
- 3/4 kostki masła lub margaryny
Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z czekoladą mleczną)
- 40 g masła
Sposób przygotowania:
Ciasto parzone: zagotować wodę z tłuszczem i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypać przesianą mąkę, odsunąć na bok i szybko ucierać, rozbijając grudki. Ciasto drewnianą łyżką wybijamy na małym ogniu, aż będzie gładkie i lśniące i dostatecznie wysmażone. Odstawić na bok, lekko przestudzić i ciągle ucierając dodawać po jednym jajku. Wyrabiać łyżką. Blachę posmarować margaryną. Ciasto nakładać łyżką lub szprycką w kształt podłużnych eklerów (długość ok. 10 cm, szerokość ok. 3 cm), w odstępach. Piec ok. 20 minut w bardzo gorącym piekarniku, ok. 200 C, gdy wyrosną i lekko się zrumienią, zmniejszyć temperaturę do ok.180 C i wysuszamy przez około 5 minut. Ostudzić, a następnie przekroić na pół wzdłuż, najlepiej nożem do pieczywa.
Przygotowujemy krem: żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Z 1/2 l mleka odlać 1 szklankę mleka. Resztę zagotować z wanilią przekrojoną wzdłuż i wyjętymi ziarenkami. Do odlanej 1 szkl. mleka dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną i dobrze rozmieszać, wlać do gotującego się mleka, wyjmując wcześniej laskę wanilii. Następnie wlewamy masę z żółtek i mieszamy aż masa będzie wystarczająco gęsta. Możemy do masy na końcu dodać likieru. Krem włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na ostudzone i przekrojone wzdłuż eklery. Ozdabiamy polewą czekoladową (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy do czasu aż masło się ładnie rozpuści), ewentualnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz