sobota, 18 lutego 2012

Sznycle z grzybami leśnymi



Smak tych sznycli wprowadza mnie w melancholijny nastrój, przypomina smaki jesieni, jesienne spacery po lesie i oczywiście rodzinne zbieranie grzybków. 

Składniki:
  • 600 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 2 jajka
  • 1 starta cebula
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • bułka tarta do panierowania
  • 1 kostka bulionowa grzybowa
  • olej do smażenia
farsz grzybowy:
  • 10 dag suszonych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1/3 kostki bulionowej grzybowej 

Sposób przygotowania:
Grzyby moczymy, a następnie należy je obgotować. Wodę spod gotowania zostawiamy do przygotowania sosu grzybowego. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z odciśniętą bułką, jajkami, startą cebulą, solą, pieprzem i majerankiem. Obgotowane grzyby siekamy. Cebulkę kroimy w kosteczkę i smażymy, dodajemy do niej pokrojone grzyby i przesmażamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem świeżo mielonymi i 1/3 rozkruszonej kostki bulionowej grzybowej. Z tak przygotowanym farszem formujemy sznycle, które następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Wodę spod gotowania grzybów należy podgrzać, dodać do niej 1 kostkę grzybową, a następnie zaprawiamy sos z użyciem 1 łyżki mąki. Zagotować sos i doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z ziemniaczkami i marchewką z groszkiem gotowaną na parze. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...