środa, 29 lutego 2012

Roladki schabowe w sosie serowym


Pyszny kawałek schabu, plaster szynki i żółtego sera to sposób na niedzielny pyszny obiad.

Składniki:
  • 6 kotletów schabowych
  • 6 plastrów szynki wędzonej
  • 6 plastrów sera żółtego
  • sól, pieprz
  • czosnek
Sos:
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 500 ml bulionu drobiowego lub cielęcego
  • 200 g serka topionego śmietankowego
  • sól, pieprz biały
  • czosnek

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem, przyprawić solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Na każdym rozbitym kotlecie ułożyć po plastrze szynki i sera, zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Bulion zagotować. Serek topiony rozgnieść i wlać odrobinę gorącego rosołu, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia serka. Wlać do gotującego się bulionu i trzepaczką rozmieszać, tak by powstał gładki sos. Dodać śmietankę. Doprawić czosnkiem, białym pieprzem i ewentualnie solą. Gotowym sosem zalać roladki. Wstawić do gorącego piekarnika, piec ok. 30-40 w temperaturze ok. 200 ° C. Podawać z ziemniaczkami z wody lub ryżem. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. zrobię jutro na obiad :)
    Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie
    Szana - Banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie - na pewno będę zaglądała. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Super przepis, dziś zrobiłam na obiad właśnie takie roladki :) pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, są przepyszne :) Uwielbiam zawijaski ze schabu :)

      Usuń
  3. dziwne ze taki sam przepis wraz ze zdjeciem jest na stronie winiary

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic dziwnego, bo kiedyś umieszczałam na stronie Winiar moje przepisy, jest nawet taki sam nick i moje zdjęcie, to mój przepis i moje zdjęcie!!! Możesz to sprawdzić i najpierw należało to zrobić, a nie oskarżać mnie o plagiat!!!!

      Usuń
  4. MAM PYTANIE CZY TAKIE ROLADKI ZROBIE TEZ Z SZYNKI KULKI WIEPRZOWEJ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka szynka kulka to wędzona szynka, więc będzie się nadawać do tych roladek ;)

      Usuń
  5. Hej właśnie robię te roladka , robiłem je już wcześniej i są bardzo pysze dziękuję za przepis :) ale polecam dodać jeszcze czerwona paprykę i ogórka kwaszonego do środka roladki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inwencja twórcza jak najbardziej widziana, z papryką i ogórkiem pysznie smakuje. Dziękuję bardzo za miłe słowa ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...