niedziela, 26 lutego 2012

Placek po węgiersku


Chrupiące duże placki z pikantnym sosem paprykowym. Kiedy po raz pierwszy je zrobiłam to byłam w siódmym niebie. Polecam, bo naprawdę warto sobie je zrobić w domowym zaciszu.

Składniki na 4 porcje:

placki:
  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, przyprawa typu jarzynka
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek
  • 2 łyżki mąki
  • jajko
sos: 
  • ok. 40 dkg mięsa, np. szynki
  • 2 duże cebule
  • 2 papryki czerwone
  • kilka pieczarek
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, majeranek, oregano
  • 2 – 3 łyżki oleju
  • 1,5 szkl. bulionu drobiowo - wołowego
  • 1/2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę niezbyt dużą, przyprawiamy (sól, pieprz, papryka), dodajemy olej i odstawiamy, aby mięso nieco się zamarynowało. Następnie mięso smażymy. Mięso przekładamy na talerz. Na patelni smażymy cebulkę pokrojoną w sporą kostkę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, na koniec dodajemy pokrojoną w sporą kostkę czerwoną paprykę i papryczkę chili pokrojoną drobniutko i smażymy. Dodajemy mięso i całość podlewamy około 1,5 szkl. bulionu, dusimy. Po 10 minutach dodajemy przecier pomidorowy, czosnek, przyprawy i dusimy do miękkości mięsa. Jeśli sos jest za gęsty to dodajemy jeszcze bulionu.
Ziemniaki na placki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę również ścieramy, ale na papkę. Dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz, majeranek, łyżeczkę przyprawy typu jarzynka i dokładnie mieszamy. Na dużej patelni (średnica ok. 30 cm) smażymy duże placki na całej patelni na złoty rumiany kolor.

Na tak usmażony placek na połowę wykładamy sos gulaszowy i składamy na pół. Polewamy gęstą kwaśną śmietaną i przyozdabiamy koperkiem. Smacznego!

Moja rada:
Zamiast mięsa możemy równie dobrze użyć kiełbasę, którą należy obsmażyć. Jest także bardzo dobre, ale w wersji nieco tańszej.   

                                            

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...