sobota, 4 lutego 2012

Pancakes - amerykańskie naleśniki


Dzisiaj naszło mnie na zrobienie tych pysznych naleśników, poczułam lato na duszy i sercu, pomysłem zainspirowała mnie Nigella, którą namiętnie oglądam. Przepis bajecznie prosty, nawet mogą nas w tym wyręczyć dzieci. Przygotowanie i smażenie zajmuje dosłownie kilka minut.

Najpierw musimy przygotować mieszankę, którą możemy w każdej chwili wykorzystać do usmażenia ciepłych pancakes. Mieszankę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.

Składniki mieszanki:
  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g cukru pudru

składniki na pancakes:
  • 150 g mieszanki
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 15 g masła

Sposób przygotowania:
Wszystkie suche składniki mieszanki ze sobą mieszamy.
W ten sposób mamy przygotowaną mieszankę, którą do przygotowania porcji naleśników odmierzamy w ilości 150 gram.
Resztę mieszanki przechowujemy w szczelnie zamykanym słoju.
Masło lub margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Do odmierzonej ilości mieszanki dodajemy mleko i jajko, dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy.
Smażymy na suchej patelni lub blaszce z obu stron, po około 1 minucie z każdej strony.
Podajemy z syropem klonowym lub owocami czy frużeliną i bitą śmietaną.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Tak Aguś są przepyszne, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. co to jest "mieszanka" :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kat powyżej jest właśnie przepis na tą "mieszankę", którą możesz w każdej chwili wykorzystać do przygotowania pancake'ów, by za każdym razem już nie robić, tylko sięgnąć po gotową :)A do przygotowania porcji tych naleśników wystarczy 150 g mieszanki. Zapraszam do skorzystania z przepisu, pysznie smakują z syropem klonowym tak po amerykańsku :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...