niedziela, 26 lutego 2012

Bucatini alla bolognese z pestkami dyni


Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty, ale nie lubię rozgotowanego makaronu. Muszę czuć lekki opór makaronu podczas jedzenia, delikatną twardość - taki jest najsmaczniejszy i nie tuczy. 

Składniki:
  • 500 g makaronu Bucatini
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 500 ml sosu pomidorowego z kartonu
  • garść pestek dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, cukier
  • gałka muszkatołowa
  • suszona bazylia, oregano, majeranek
  • starty parmezan  

Sposób przygotowania:
Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a seler w plasterki. Cebulę wraz z selerem i marchewką obsmażyć na oliwie, dodać posiekany czosnek. Dodać mięso i smażyć jeszcze kilka minut, cały czas mieszając. Dodać sos pomidorowy i zioła suszone. Dusimy potrawę około 30 minut aż sos nieco odparuje. Przyprawić cukrem, solą, pieprzem i nieco gałką muszkatołową. Makaron Bucatini gotujemy al dente. Na suchej patelni prażymy pestki dyni. Makaron odcedzamy i wykładamy na talerz, polewamy sosem mięsnym i posypujemy prażonymi pestkami dyni oraz startym parmezanem. Smacznego!    
                                                                

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...