sobota, 28 stycznia 2012

zapiekanka ziemniaczna z kiełbaską i cebulką


Szybki i sycący obiadek dla głodnej rodzinki, przy którym nie natrudzimy się, a zajadać będziemy się ze smakiem. Pycha!

Składniki:
  • 600 g ziemniaków
  • 250 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 200 ml śmietanki 12%
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g sera żółtego
  • gałka muszkatołowa 
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej 

Sposób przygotowania:
Pokrój ziemniaki w plastry, cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj. 
Na rozgrzaną patelnię dodaj  oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek. 
Kiełbasę pokrój w plastry ukośnie i podsmaż. 
Formę lekko należy wysmarować olejem. 
Wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, na to cebulę i kiełbasę. Wykładamy drugą warstwę ziemniaków i kolejne składniki; ostatnią warstwę stanowią ziemniaki. 
W miseczce rozmącamy jajka, dodajemy do niego śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz ziołami prowansalskimi. 
Sos wylewamy równomiernie na ziemniaki. 
Pieczemy w temperaturze 160°C z termoobiegiem (180°C bez termoobiegu) przez około 50 minut. 
Przed końcem pieczenia posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy kilka minut, aby ser się rozpuścił i lekko zarumienił. 
Smacznego!                     

                                                                                                                            

3 komentarze:

  1. Prosta i pyszna. Robię podobną, tyle że z sosem beszamelowym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny przepis który jest doskonały...ja trochę ją zmodyfikowałam,dodałam bulion wołowy i musze przyznac ze smak rewelacyjny....pozdrawiam serdecznie i proszę o więcej przepisów:))))marzena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. xxx - pięknie dziękuję!
      Nawet nie wiesz jaką radość mi sprawiłaś swoim komentarzem.
      Zapraszam do smakowania innych przepisów! Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...