sobota, 21 stycznia 2012

Serniczek babuni z czekoladą



Składniki:

 Masa sernikowa:
  • 100 g margaryny
  • 1 kg serka śmietankowego w wiadereczku
  • 5 żółtek
  • 3/4 szkl. cukru 
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Kruchy spód:
  • 1,5 szkl. pokruszonych herbatników
  • 1/4 szkl. cukru brązowego muscovado
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 60 g margaryny

Polewa czekoladowa:
  • 60 g margaryny
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Kruchy spód: w misce mieszamy pokruszone herbatniki, cukier muscovado, drobno posiekane orzechy włoskie i 60 g rozpuszczonej margaryny.
Mieszamy do uzyskania wilgotnego piachu.
Wylepiamy tym dno i boki tortownicy. Pieczemy przez 5-7 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. 

Masa sernikowa: do serka dodajemy 100 g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny, 3/4 szkl. cukru, budyń, 4 łyżki kwaśnej śmietany i sok z cytryny i miksujemy na niskich obrotach, dodając po 1 żółtku.
Na koniec dodajemy stopniowo 1/2 szkl. mleka i dalej miksujemy na gładką masę.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą sernikową. Wylewamy na upieczony kruchy spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok 60-70 min w temp. 190-200°C. 

Polewa czekoladowa: do rondelka dodajemy 60 g margaryny, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka i 3 łyżki cukru, podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się składników. Gotujemy ok 3 min. i studzimy masę. 

Sernik po upieczeniu zostawiamy w piekarniku, aż do wystudzenia, następnie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy jeszcze.
Całkowicie wystudzony sernik polewamy przygotowaną wcześniej polewą czekoladową.
Ozdabiamy i podajemy. Smacznego!

Moja rada:
Sernik warto ozdobić płatkami migdałowymi i wiśniami z wiśnióweczki, co podkreśla i wzbogaca smak sernika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...