niedziela, 8 stycznia 2012

niedzielny rosołek



Składniki:
  • Kura (około 1kg) - 1 sztuka
  • woda - 2 litry
  • pietruszka (korzeń i natka) - 1 sztuka 
  • mały seler - 1 sztuka 
  • lubczyk - 1 gałązka
  • makaron - 200 gramów
  • por - 1 sztuka
  • marchewka - 2 sztuki
  • liście laurowe - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 2 sztuki 
  • pieprz ziarnisty - 3 sztuki

Sposób przygotowania:  
Mięso umyj, następnie zalej dwoma litrami zimnej wody.
Powoli doprowadź do wrzenia.
Zbierz powstałą pianę.
Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę przekrój na pół i opal nad gazem.
Do wywaru dodaj warzywa i przyprawy.
Gotuj rosół na wolnym ogniu przez około 3 godziny, uważając by nie doprowadzić do wrzenia.
Rosół powinien być klarowny. Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę, mięso z kury w drobne kawałki. Natkę pietruszki posiekaj.
Rosół podawaj z ugotowanym wcześniej makaronem, warzywami i mięsem, posypany natką pietruszki.
W razie potrzeby możesz doprawić rosół solą i pieprzem oraz przyprawą do zup w płynie.

Moja rada:
Jeśli nie lubisz w rosole czy innej zupie warzyw i mięsa możesz je użyć do przygotowania farszu do pierogów, krokietów czy pasztecików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...