Składniki:
- Kura (około 1kg) - 1 sztuka
- woda - 2 litry
- pietruszka (korzeń i natka) - 1 sztuka
- mały seler - 1 sztuka
- lubczyk - 1 gałązka
- makaron - 200 gramów
- por - 1 sztuka
- marchewka - 2 sztuki
- liście laurowe - 2 sztuki
- cebula - 1 sztuka
- ziele angielskie - 2 sztuki
- pieprz ziarnisty - 3 sztuki
Sposób przygotowania:
Mięso umyj, następnie zalej dwoma litrami zimnej wody.
Powoli doprowadź do wrzenia.
Zbierz powstałą pianę.
Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę przekrój na pół i opal nad gazem.
Do wywaru dodaj warzywa i przyprawy.
Gotuj rosół na wolnym ogniu przez około 3 godziny, uważając by nie doprowadzić do wrzenia.
Rosół powinien być klarowny. Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę, mięso z kury w drobne kawałki. Natkę pietruszki posiekaj.
Rosół podawaj z ugotowanym wcześniej makaronem, warzywami i mięsem, posypany natką pietruszki.
W razie potrzeby możesz doprawić rosół solą i pieprzem oraz przyprawą do zup w płynie.
Moja rada:
Jeśli nie lubisz w rosole czy innej zupie warzyw i mięsa możesz je użyć do przygotowania farszu do pierogów, krokietów czy pasztecików.
Powoli doprowadź do wrzenia.
Zbierz powstałą pianę.
Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę przekrój na pół i opal nad gazem.
Do wywaru dodaj warzywa i przyprawy.
Gotuj rosół na wolnym ogniu przez około 3 godziny, uważając by nie doprowadzić do wrzenia.
Rosół powinien być klarowny. Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę, mięso z kury w drobne kawałki. Natkę pietruszki posiekaj.
Rosół podawaj z ugotowanym wcześniej makaronem, warzywami i mięsem, posypany natką pietruszki.
W razie potrzeby możesz doprawić rosół solą i pieprzem oraz przyprawą do zup w płynie.
Moja rada:
Jeśli nie lubisz w rosole czy innej zupie warzyw i mięsa możesz je użyć do przygotowania farszu do pierogów, krokietów czy pasztecików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz