poniedziałek, 16 stycznia 2012

Gulasz z szynki z buraczkami



Składniki:
  • 700 gr szynki wieprzowej
  • 20 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka pieprzu czarnego
  • 2-3 szkl. wody

Marynata do mięsa: 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • pieprz, sól, papryka słodka mielona
  • 3 łyżki oleju
  • tymianek
  • oregano

Buraczki:
  • 1 kg buraczków
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • kilka ziarenek kminku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz biały, cukier

Sposób przygotowania:
Mięsko kroimy.
Przygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy olej, dodajemy zmiażdżony czosnek i resztę składników marynaty, mieszamy.
Mięso obtaczamy dokładnie w przygotowanej marynacie, dokładamy cebule przekrojone na pół i marynujemy przez noc w lodówce. Następnie mięso obsmażamy na patelni, już nie trzeba dodawać tłuszczu na patelnię.
Przekładamy do rondelka, obsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki i cebulę w piórka, dodajemy do mięsa.
Całość zalewamy 2-3 szklankami wody, dodajemy majeranek, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarenkach, stawiamy na ogień.
Gotujemy do miękkości mięsa.
Sos zagęszczamy zaprawą sporządzoną z 1 łyżki mąki rozmieszanej z odrobiną wody.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Buraki gotujemy do miękkości. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko obieramy i ścieramy również na tarce o dużych oczkach, cebulkę kroimy w malutką kosteczkę.
Składniki przekładamy do miseczki, dodajemy kminek, który wcześniej należy przesiekać, sól, cukier, pieprz i sok z cytryny.
Mieszamy i schładzamy przed podaniem.

Danie podajemy z ziemniaczkami lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...