środa, 25 stycznia 2012

Frykadelki w sosie pomidorowym z brokułami


Uwielbiam mięsne kuleczki, ale najbardziej przygotowane z własnej roboty mięsem, które sama mielę. Moim zdaniem gotowe kupione w garmażerii mięso mielone jest wodniste, nie jest tak smaczne i nie ma takiej konsystencji, aby przygotować pyszne kuleczki czy mielone kotlety.

Składniki:
  • 0,5 kg łopatki
  • 0,2 kg boczku świeżego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz czarny
  • mąka
  • olej

 sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz biały, cukier

Sposób przygotowania:
Mięso z łopatki i boczuś mielimy. Dodajemy startą cebulę i czosnek, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Dokładnie wyrabiamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące. 
Na patelni rozgrzewamy olej. 
Kulki smażymy 3-5 minut.
Podczas smażenia kulki często należy obracać, aby równomiernie się zrumieniły i miały ładny kształt. Wykładamy z patelni usmażone kulki, możemy odsączyć na ręczniku papierowym. 
Przygotowujemy sos: na patelnię dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy chwilkę, dodajemy czosnek i smażymy ok. pół minuty. 
Następnie dodajemy pokrojone pomidory, przecier i doprowadzamy do wrzenia. 
Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem oraz ziołami. 
Gotujemy ok. 15 minut aż sos zgęstnieje. 
Gotowy sos miksujemy. 
Do tak przygotowanego sosu wkładamy nasze frykadelki. 
Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut. 
Podajemy z ziemniaczkami i brokułami gotowanymi na parze. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...